Skal du på øyhopping i Hellas? Da må du fortsette å lese.
Her har vi samlet tips om hva som er greit å vite når du skal på øyhopping.
På disse sidene kan du lese mer om:
• Bestill fly før avreise
• Bestill hotell før ankomst
• Båter og billetter før ankomst
• Hvor mange øyer bør man besøke?
• Pakking — Hva bør man ha med seg på øyhopping?
• Den greske maten
• Slik bestiller du øyhoppingen
Bestill fly før avreise
Bestill dine flybilletter først og kanskje de to første hotellnettene, resten kan du bestille senere. Sjekk også prisene til Kreta, Rhodos og Aten, det er enkelt å ta seg videre med båt om man vil besøke flere og mindre øyer. Har du begrenset med tid og vil reise rundt i Kykladene så fly direkte til Mykonos eller Santorini.
Om du velger å starte i Aten og bli der noen dager finnes det masse å se og gjøre.
Fra Aten kan du reise videre med båt fra Pireus, Raffina eller Laviro.
Pireus er den havnen som ligger nærmest Aten og har en enorm båttrafikk, men er også den mest livlige. Raffina er betydelig roligere og også Lavrio er roligere og ikke like traffikert.
Bestill hotell før ankomst
En mulighet er å være fleksibel og bestille ditt bosted i løpet av reisen når du ankommer hver enkelt havn. I havnen finnes det ofte en gjeng med «hotellselgere» som står bak en avsperring og forsøker å få din oppmerksomhet ved ankomst. Ønsker du for eksempel å ha basseng på hotellet så er det bra å bestille før ankomst da disse hotellene blir utsolgt først. Om du velger å bestille hotellet før ankomst så kan du være ganske sikker på at noen fra hotellet kommer å henter deg når du ankommer havnen. Hotellene ber ofte om din ankomsttid og med hvilken båt du kommer og står så klar med skilt med hotellets navn på.
Om du har bestilt en eller flere netter og siden ønsker å være lenger pleier ikke dette å være noe problem. I dag finnes det flere nettsteder hvor man kan lese kommentarer på hvordan andre kunder har opplevd et hotell. Ta kommentarene med en klype salt. De fleste tilbyr 4-sengsrom, og noen steder pleier det også å være greit å bo fire personer i ett 3-sengsrom forutsatt at ett barn sover i foreldrenes seng. Men det er best å kontrollere med hotellet i forkant.
Her kan du bestille kun hotell >>
Mange hotell har «studios» som kan likestilles med leiligheter. De har da kjøleskap og en liten kjøkkenkrok hvor man kan lage enkle måltider.
Båter og billetter før ankomst
Det finnes en mengde ulike typer båter å velge mellom i ulike prisklasser. Noen båter er katamaraner og går fort, andre langsomt. De langsomme båtene er også de billigste og motsatt. Det er verdt å tenke på at de raske katamaranene er mer ømfintlige for vær at det ofte blåser godt i Middelhavet. De langsomme båtene byr på en egen opplevelse og den rolige farten blir en del av reisen. I skrivende stund finnes ingen elektroniske billetter så det er nødvendig å hente billettene fysisk på et kontor. I informasjonen om båtene står det at man være der minst en time før avgang. Om du spør grekerne selv sier de ofte at det rekker å være der ca 15 minutter før…
Du kan bestille dine billetter underveis. Tenk bare på om du har behov for å være på et spesielt sted til en spesiell tid så kan det være lurt å bestille båten i god tid. Katamaranene blir av og til fullbookede og det kan derfor bli langsomme alternativer om du ikke får plass. Det er lurt å ha litt god tid den dagen man skal reise hjem, i tilfelle det skulle blåse. Så ett tips er å bestille båtreisen slik at du har det siste stoppet minst en dag før flyet går. Det er også viktig å være høre godt etter slik at man hører når din neste havn blir ropt opp. Det går ganske fort ved avlastning og grekerne er veldig effektive, så se til at du har kontroll på din bagasje og er klar til å gå kjapt av båten.
Bagasje plasseres stort sett i et lasterom som man går forbi ved av og påstigning, så pass på å ha en håndbagasje med de tingene du trenger under båtturen.
Du kan bestille dine båtbilletter her:
Har du lett for å bli sjøsyk kan det være lurt å ha med seg reisesyke-tabletter. Det er mulig å få tak i disse i Hellas om du ikke har med deg det hjemmefra. Det finnes også tyggis mot sjøsyke som kan tas før båtturen. De båtene som oftest gir sjøsyke er de små katamaranene hvor man ikke kan være utendørs under reisen. Så har du lett for å bli sjøsyk velg heller å reise med en større katamaran eller de vanlige fergene. Fordelen med katamaraner er at de går raskt, så ubehaget varer ikke så lenge… Tips — Kjøp med Postafen og reisesyke tyggegummi. Finnes også i Hellas.
Hvor mange øyer bør man besøke under øyhoppingen?
Hvor mange øyer du vil besøke under øyhoppingen kommer selvsagt an på flere faktorer, hvor mange dere er som reiser, hva som er formålet med reiser, om det er barn med, hvor stort budsjett man har osv.
Vår anbefaling er at man ikke planlegger å dra innom for mange øyer, men heller bruke mer tid på hver øy. Minst fire dager på hver øy er å anbefale om man skal få noe ut av besøket. Har man barn med så kanskje det er greit å planlegge enda flere dager på hver øy. Det kommer jo også an på hvor store øyene man har valgt er, noen er kanskje så små at man kan gå rundt hele dagen på noen timer, og da kan det holde med færre dager.
Man behøver heller ikke planlegge hele reisen før man ankommer. Om man bare vet hvor man flyr inn til og hjem fra så kan man ta dagen som den kommer og forflytte seg når man føler for det. Kykladene som er en populær øygruppe for øyhopping har både store øyer som Mykonos, Naxos og Santorini, samt flere små øyer som for eksempel Koufinissi og Schinoussa.
Pakking før øyhoppingen — hva skal man ha med deg?
Pakk lett og ta ikke med deg for mye! Reiser du på sommeren er det oftest varmt og du trenger ikke ha med noen varme klær. Det er lett å vaske klærne selv på hotellet eller levere dem til vask. Velg en koffert som er lett å pakke i og kanskje en ryggsekk slik at det blir enklere å bevege seg rundt med bagasjen. Det er også greit å ha med en mindre ryggsekk som kan brukes på dagsturer og under båtreisene.
Den greske maten
Den greske maten er så mye mer enn bare fetaost og souvlaki.
Restaurantkulturen har utviklet seg enormt de seneste årene og i takt med at nordmenn og andre turister har høyere krav på god mat. Det er ikke så billig å spise ute hver dag, men om man varierer med å lage litt mat på hotellet samt å velge den greske hurtigmaten — gyros — så kommer man ganske langt. Brød og tsatsiki er en bra måte å begynne middagen på.
Gå ikke glipp av:
- Gyros, den greske kebaben som kan fås med kylling, kjøtt eller vegetarisk.
Serveres i brød med grønnsaker og sauser. Fantastisk godt og billig. - Gresk salat, er jo aldri så godt som i Hellas. Lages ofte bare med tomat, agurk, løk, fetaost og oliven.
- Innbakt fetaost, innbakt i butterdeig eller stekt med sesamfrø og toppet med honning — nam!
- Saganaki, er en veldig god og salt ost med litt tyggemotstand. Serveres stekt eller innbakt.
- Moussaka, en klassisk gresk rett som bør testes minst en gang.
- Fylt paprika/tomat/chili, det finnes utallige grønnsaker som serveres med ulikt fyll som kjøtt, ost eller ris og gratineres i ovnen.
- Friterte grønnsaker, grekerne liker å fritere. Husk på at det sjeldent serveres noen saus til så be om det ved siden.
- Grillet/fritert fisk eller blekksprut og skalldyr er populært og alltid godt. Tenk bare på å bestille tilbehør som for eksempel gresk salat, ris eller pommes frittes.
- Souvlaki, det klassiske greske grillspydet, som kan beså av både kjøtt og kylling.
- For barna finnes det alltid pommes frittes, grillet kylling, hamburgere og ofte den greske lasagnen — som ligner en klassisk spaghetti med kjøttsaus.
Bestill øyhopping:
Med Apollo kan du begi deg ut på eventyr og oppleve de fantastiske greske øyene.
Les mer og bestill din øyhopping i Hellas her >>