Gresk mat er for oss smaken av sommer! Her finner du oppskriften på fem av våre favorittretter: Moussaka, souvlaki, fetakrem, keftedes og gresk salat. Velbekomme!
Maten er kanskje bare én av grunnene til at vi for lengst har lagt vår elsk på Hellas, men det er heller ingen liten grunn. Smakene, duftene og den sosiale betydningen greske mattradisjoner har er noe av det vi lengter aller mest til når det går for lenge mellom hver gang. Kanskje er det ikke så rart, da kosten, ritualene rundt dyrking og innhøsting og tilberedningen er oppført som en del av UNESCO’s liste over immateriell kulturarv?
Her har vi samlet oppskriftene på noen av våre største favoritter. For selvom vi selvfølgelig aller helst skulle storkost oss på en koselig taverna ved vannkanten i Hellas akkurat nå, kan vi ikke det helt enda. Og da gjør vi heller det vi kan, for å bringe et lite stykke av Hellas til oss 💕

Ingredienser
3 poteter
5-6 ss olivenolje
1 løk
1 squash
1 aubergine
Timian/oregano
Salt & pepper
Til kjøttsausen
1 løk
2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk 2 ts sukker
½ ts muskat
1 flat ts kanel
1 ss tomat pure
400-500 gram kjøttdeig (valgfritt)
400 gram (1 boks) hakket tomat
Salt, pepper & basilikum
Til Béchamel sausen
100 g smør
100 g hvetemel
7,5 dl melk, 3,5%
Pepper
1 klype (½ ts) muskat
100 g raspet parmesan
3 eggeplommer
Fremgangsmåte
Skrell potetene og løken i tynne skiver. Bland de godt i en bolle med salt, pepper, timian/oregano og olivenolje. Legg de i en avlang form og stek de på 200 grader i 20 min.
Skjær auberginen i tynne skiver. Bland de godt i en bolle med salt, pepper, timian/oregano og olivenolje. Legg de deretter oppå potetene og stek videre i 20 min. Så er det squashen sin tur. Også denne skjæres i tynne skiver, og blandes godt i en bolle med salt, pepper, timian/oregano og oliven olje. Legg de deretter oppå aubergineskivene og stek videre i 20 min.
Kutt opp løken og stek den i en panne med olivenolje til den blir gyllen. Tilsett hakket hvitløk, timian og sukker og la det surre i ca. 3 minutter før du legger til kjøttdeigen, og lar det steke godt sammen. Tilsett så tomatpureen og hakkede tomater. La det putre på svak varm i ca. 5-10 min, før du tar pannen av platen og smaker til med basilikum, salt og pepper.
Béchamel saus
Smelt smøret på svak varme. Ta kjelen av platen og rør godt inn hvetemelet. Tilsett melken litt og litt og varm det opp til kokepunktet mens du rører godt. Tilsett muskat, salt og pepper, parmesanen og eggeplommene. Bland ca. 1/3 av sausen med kjøttet og hell det over i formen.
Topp deretter med resten av sausen og ca. 50 gram parmesan. Stekes på 180 grader i 35-40 minutter på midterste rille i ovnen.

Ingredienser
500 g svin i passe store biter
1 dl olivenolje
Saften av 1/2 sitron
1 ts spisskummen
Oregano
2 hvitløksfedd
Til fetakremen
1 pk fetaost
2 ss creme fraiche
1-2 hvitløksfedd
1/4 rød chilli
1/2 rød søtpaprika
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene foruten om kjøttet til en deilig marinade. Legg deretter kjøttet i marinaden og la det ligge i 30-60 minutter, eller gjerne lengre. Tre kjøttet på grillspydene og legg dem på grillen. Voila!
Sleng gjerne noen grønnsaker på grillen også og server kjøttet i nybakt pitabrød med gresk salat og hjemmelaget fetakrem til. Kremen er superenkel å lage – bare bland alle ingrediensene i en bolle, og bruk stavmikseren til du får en glatt saus.
Og du? Ikke glem å tilby middagsgjestene en forfriskende gresk frappé mens de venter! Oppskriften på den finner du her.

Ingredienser
800 g kjøttdeig
3 løk
4-5 hvitløksbåter
50 ml god olivenolje
1 ss hvitvinseddik
1-2 rundstykker
2 (små) egg
1½ ss gresk krydderblanding
EVT. 2-3 cl ouzo
1 liten bunt bladpersille
1 ts salt
1 ts bakepulver 3-4 ss hvetemel
150 ml vanlig olivenolje
Fremgangsmåte
Bløtlegg rundstykket i vann (helst uten skorpe) og la det trekke litt. Finhakk løk, hvitløk og eventuell persille. Klem det bløtlagte brødet tomt for væske og plukk det smått.
Bland kjøttdeig, hakkede grønnsaker, brødmasse, olje, eddik, egg, krydder, persille, salt og natron. Kna godt og la stå i 1-2 timer i kjøleskapet.
Rull jevne kjøttboller og deretter de ferdige bollene i litt hvetemel. Varm en panne med mye olivenolje, og stek kjøttbollene i 8-10 minutter.
Serveres gjerne i en fyldig tomatsaus, eller med friterte poteter og hjemmelaget tzaziki til. Nam!

Ingredienser
5 solmodne tomater
1 grønn paprika
1 agurk
1 rødløk
Sorte oliven
Fetaost
Olivenolje og hvitvinseddik
Oregano, salt & pepper
Fremgangsmåte
Del tomatene i båter. Skjær paprika og agurk i biter, og løken i ringer. Bland alt sammen i en bolle med oliven, og hell over litt olivenolje og hvitvinseddik. Tilpass med en dæsj salt og pepper.
Skjær så fetaosten i skiver, krydre med oregano og topp det hele med litt olivenolje.